Sănătate
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Vara mult așteptată a sosit, vacața bate la ușă pentru multi dintre noi și bronzul visat este pe cale de a-și face simțită prezența. Cancerul de piele este cea mai frecventa formă de cancer, diagnosticată la nivel mondial și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau culoarea pielii. Înainte de începerea vacanței este momentul ideal pentru efectuarea unui consult dermatologic și o verificare a alunițelor, cât timp pielea încă isi păstrează culoarea naturală. Conform  Academiei Americane de Dermatologie, până la vârsta de 50 ani cancerul de piele este mult mai frecvent întâlnit la femei, iar după vârsta de 50 ani este mai frecvent la bărbați.  

 

Un material de doamna doctor Ana Maria Draganita, medic specialist dermatovenerologie în cadrul Medlife Spital Lotus Ploiesti

Factorii de risc pentru apariția cancerului de piele

-        Expunerea excesiva la razele ultraviolete reprezinta principalul factor de risc in aparitia cancerului de piele. Ele pot fi naturale (de la soare) sau artificiale (lampi UV sau solar)

-        Istoricul de arsuri solare – prezenta de 5 sau mai multe arsuri solare de gradul II (pete rosii cu vezicule sau bule) intre varsta de 15 si 20 ani creste riscul de melanom pana la 80%

-        Persoanele cu pielea deschisa la culoare, care se arde usor si nu se bronzeaza, cu par deschis la culoare in mod natural (blond/roscat) si cu ochi verzi sau albastri

-        Persoanele cu imunitate scazuta (diverse forme de cancer, boli autoimmune, tratamente citostatice)

-        Predispozitia genetica

-        Istoricul familial sau personal de cancer de piele

-        Persoanele cu alunite numeroase (50 sau mai multe)

Pacientii cu un istoric personal de melanom au un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta un nou melanom, comparativ cu populatia generala. De asemenea, rudele de gradul I ale pacientilor diagnosticati cu melanom prezinta  un risc mult mai mare de a dezvolta un cancer de piele.  In stadiile 1 si 2, cancerul de piele este de cele mai multe ori asimptomatic si este complet vindecabil, de aceea este important de efectuat un consult dermatologic anual si verificarea constanta a alunitelor. 

Prevenirea cancerelor de piele

Protectia solara

Protectia solara reprezinta una dintre cele mai utile metode de prevenire a aparitiei cancerelor de piele si totodata de incetinire a semnelor asociate procesului de imbatranire cutanata ( riduri, pete maronii, piele lipsita de elasticitate). Utilizarea zilnica a produselor de protectie solara poate reduce riscul de cancer de piele pana la 50%. Cel mai bun produs de protectie solara este cel care este folosit si aplicat in mod constant si corect.

Un produs adecvat de protectie solara trebuie sa aiba un SPF minim 30 si sa ofere protectie pentru ambele tipuri de ultraviolete, UVA si UVB. Texturile produselor difera, in functie de tipul de piele, de varsta si zona de aplicare.  In general cremele sunt preferate pentru o piele mai uscata, gelurile pentru o piele mixta/grasa sau pentru barbati, spray – urile sunt mai usor de aplicat la copii sau la nivelul fetei, iar stick – urile se recomanda in general in zonele mai sensibile, cum sunt zona ochilor sau a buzelor. 

Produsul de protectie solara se recomanda sa fie aplicat cu 15 minute inainte de a iesi din casa, pentru a avea suficient timp sa fie absorbit de piele si reaplicat la fiecare 2 ore, imediat dupa ce ati iesit din apa sau ati transpirat. Se aplica la nivelul intregului corp, inclusiv urechi, zona din spatele urechilor, nas, buze, degete.  Este important ca produsele de fotoprotectie sa fie associate cu alte accesorii de protectie solara – ochelari de soare , palarie/sapca, tricouri cu protectie UV. Persoanele cu o piele mai deschisa la culoare sunt predispuse sa absoarba o cantitate mai mare de raze ultraviolete , motiv pentru care necesita sa aplice o cantitate mai mare de produse de protectie solara, comparativ cu cei cu o piele mai inchisa. Cantitatea de ultraviolete este cea mai mare in mijlocul zilei, intre orele 11 – 16, atunci cand exista si cel mai mare risc de arsuri solare. Este recomandat sa evitati expunerea la soare in acest interval orar. 

Dermatoscopia

Dermatoscopia reprezinta o metoda non-invaziva de monitorizare a alunitelor. Se efectueaza de catre medicul dermatolog si consta in aplicarea unui aparat pe suprafata alunitei , sub actiunea unor lumini polarizate sau non-polarizate. Prin dermatoscopie se evalueaza culoarea si structura alunitei si se decide daca alunita respectiva prezinta modificari de transformare intr-un cancer de piele sau necesita doar o simpla monitorizare.  

Dermatoscopia se recomanda sa fie efectuata anual de catre toti pacientii, indiferent de varsta. In cazul pacientilor diagnosticati cu cancere de piele si a rudelor de gradul I, aceasta se efectueaza mai des. 

Metoda ABCDE pentru evaluarea alunitelor: 

Metoda ABCDE este o metoda de observare vizuala a alunitelor, care poate fi aplicata chiar si de pacienti acasa, cu scopul de a detecta la timp posibilele alunite atipice.

A – asimetrie – o linie imaginara trasata prin mijlocul alunitei: jumatatea dreapta a alunitei sa fie similara cu jumatatea stanga a alunitei. In general, asimetria alunitei reprezinta un factor de risc.

B – borders (margini) – alunitele in general au margini regulate, rotund- ovalare. Marginile neregulate reprezinta un factor de risc.

C – culoare uniforma. Majoritatea alunitelor au o singura culoare, uniform distribuita. Prezenta a 2 sau mai multe culori reprezinta un factor de risc.

D – diametrul sa fie mai mic de 6 mm sau pentru o comparatie mai buna, sa fie mai mic decat diametrul unei gume de sters a unui creion.

E – evolutie – aparitia recenta a unei alunite, modificarile recente de culoare, dimensiune sau asocierea de mancarime, sangerare reprezinta factori de risc.

Aceste modificari pot sa apara la orice fel de alunita, chiar si la cele prezente din copilarie.  Metoda ABCDE este o metoda utila, dar nu ofera garantie completa in diagnosticarea corecta. Exista anumite alunite care pot prezenta aceste modificari, fara a fi un cancer de piele. In acelasi timp, exista anumite tipuri de cancere de piele care nu se incadreaza in metoda ABCDE. Cea mai utila metoda de diagnosticare corecta a cancerelor de piele in stadiile de debut este consultul dermatologic. 

DRAGANITA ANA MARIA

DRAGANITA ANA MARIA

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!